Läsk

Kost: Läsk from Svenska Dövidrottsförbundet on Vimeo.

En burk läsk innehåller hela dagsbehovet av socker, det vill säga ca 10 tsk socker. Ungefär 20 minuter efter att du druckit läsken kommer ditt blodtryck att gå upp och dina pupiller kommer att vidgas. Levern kommer att släppa ut socker i blodomloppet vilket gör att insulin kommer att frigöras för att få ner blodsockret. Med mycket socker i blodet, till exempel efter läsk, godis eller ännu värre – engergidryck pumpas stora mängder insulin ut för att få bukt med sockret. Insulinet fortsätter trots att blodsockret går ner och det gör att man blir trött och hängig ca 10-20 minuter efter sockerintag. Risken är då att man tar in mer socker för att pigga upp sig vilket gör det ännu värre, man är inne i en ond cirkel.

Att få i sig mycket socker via till exempel läsk kan störa hjärnans arbete och göra det svårare att minnas och lära sig saker. Man ökar också risken för hjärtsjukdomar och även risken för till exempel astma och lungsjukdomen kol. Ju mer socker desto högre är risken att få dessa sjukdomar. Att tänderna tar stryk är väl inget nytt men visste du att även lightläsk ökar frätandet på tandemaljen. Försök att bara dricka läsk på helgen och låt resten av dagarna vara så fria från extra socker som möjligt.

Källa: Ung Livsstil